Constantin Adam

Societar de Onoare
din septembrie 2016

 Actor, referent literar, regizor tehnic
al Teatrului „Mihai Eminescu”

începând cu anul 1978 (stagiunea 21)

Intrat in Teatrul Mihai Eminescu din Botosani, Constantin Adam a fost distribuit in spectacolul "Fat Frumos si balaurul", in regia lui Eugen Bordusanu. Bineinteles, Constantin Adam era Fat Frumos. Un rol care a facut istorie la Botosani, fiind jucat timp de 15 ani, in peste 500 de reprezentatii.
Au urmat apoi roluri in "Nota zero la purtare", "Omul care a vazut moartea"… Si cate altele…
Insa, dincolo de bucuriile sale actoricesti sau de nostalgiile de Fat Frumos pe care inca le mai napusteste si astazi pe chipul fostelor Ilene Cosanzene, Constantin Adam ramane in constiinta botosanenilor drept un personaj enigmatic, poate usor distant, poate nitel traditionalist si nitel conservator, insa, negresit, un erudit prin excelenta, un distins carturar de moda veche – in cel mai pur si luminos sens, un pasionat de lectura, impatimit de carte, bibliofilie.
Un apropiat de Eminescu, atat cat se poate apropia de Eminescu un Fat Frumos atipic, indragostit de poezie si de carte. Putini traitori ai zilelor noastre mai sunt capabili astazi, de pilda, de sentimente de patriotism sincer, de atasament fata de valori si pamant, de lacrima pe sarma ghimpata.
Constantin Adam a faptuit la Botosani, in ianuarie 1991, in holul Teatrului, prima expozitie din Romania dedicata Basarabiei, cu lucrari aparute pana in 1940. Demersul sau, intr-un moment de maxima incarcatura, a fost intens mediatizat pe ambele maluri ale Prutului.
Au urmat alte zeci de expozitii, scrieri, proiecte. Constantin Adam a fost in teatru sufleor, actor, regizor, dar si scriitor sau referent cultural. Acum este regizor tehnic. Si, peste toate, o istorie vie a teatrului botosanean si nu numai.

Text preluat din ȘTIRI BOTOȘANI „Spectacolul spectacolelor teatrului din Botoșani”, semnată de Constantin Adam, se constituie într-o inspirată şi necesară continuare a remarcabilei istorii a teatrului botoşănean, publicată cu câţiva ani în urmă de Ştefan Cervatiuc permiţând celor interesaţi să cunoască evoluţia integrală a vieţii teatrale botoşănene din anul 1838  când a avut loc la Botoşani prima reprezentaţie de teatru în limba română până acum. (Gheorghe Median)

LUCEAFĂRUL - Constantin Adam - spectacolul spectacolelor teatrului din Botoșani 


Georgică Manole în dialog cu CONSTANTIN ADAM 


ADEVĂRUL - Făt-Frumos trăiește la Botoșani