Luni, 20 Iunie 2011 17:21

Artă cu semințe prăjite

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

arta-cu-seminte

de Cătălin Mihuleac , regia Lenuș Moraru

 

Data premierei - 10.03.2012

DISTRIBUŢIA - roluri:

  • Autorul - VALI POPA
  • Administratorul blocului / Ghidul - BOGDAN HORGA
  • Bătrâna - ELENA LIGI
  • Blonda - PETRONELA CHIRIBUȚĂ
  • Restauratoarea de paragină - IRINA MITITELU
  • Restauratorul de paragină - BOGDAN MUNCACIU
  • Turiștii din străinătate  - LIDIA UJA, NARCISA VORNICU, FLORITA ȚUGUI, CRENOLA MUNCACIU, PETRUȚ BUTUMAN, TRAIAN ANDRII.      

Regia artistică : LENUȘ MORARU

Scenografia și costumele  – Gelu Râșca      

 

Ironie necruţătoare peste o meteahnă, pare-se, universală: oamenii de valoare sunt preţuiţi abia după moarte! Dramaturgul Cătălin Mihuleac a pornit de la o observaţie pe care a făcut-o cu prilejul unei vizite întreprinse la complexul memorial Van Gogh din Amsterdam. Pe seama pictorului care în întreaga sa viaţă a vândut doar un tablou şi a avut parte doar de o cronică - este vorba de Van Gogh - s-a creat acum o adevărată industrie care-i exploatează celebritatea postumă.

Schimbând ceea ce este de schimbat, dramaturgul vede, în realitatea românească, ridicarea unei garsoniere confort trei - în care a trăit şi a creat un intelectual de valoare - la rang de casă memorială asaltată de turişti din toate colţurile Pământului. Ironie transparentă şi, spuneam, necruţătoare, la adresa condiţiilor în care a trăit un intelectual român şi, în acelaşi timp, condamnarea cu mijloacele artei a ingratitudinii umane dispusă să recunoască valoarea cuiva doar după moartea "personajului principal".

Spectacolul - şi comedie şi dramă - reprezintă o premieră absolută cu textul lui Cătălin Mihuleac, un text remarcat de critică şi publicat în antologii importante. "Artă cu seminţe prăjite" este şi debutul regizoral în lumea actorilor profesionişti pentru Lenuş Moraru. Nu mai puţin important,a fost readusă în luminile rampei actriţa Elena Ligi, Societar de Onoare al Teatrului "Eminescu", demonstrându-se în acest fel - dacă mai era nevoie - că actorii nu ies niciodată la pensie.

 

AFIS:arta-cu-seminte-prajite

FOTOGRAFII: TRAIAN APETREI

 

 

Video:

{flv width="584"}arta-seminte{/flv}

Citit 2506 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Septembrie 2017 15:30
Mai multe din această categorie: « Semaforul Angajare de clovn »