Aventurile Baronului Munchhausen

aventurile baronului munchhausen tme

Adaptare de Ion Sapdaru.
Regia artistică şi coloană sonoră: Ion Sapdaru
Scenografia: Mihai Pastramagiu
Coregrafia: Victoria Bucun
Costume: Alina  Dincă-Puşcaşu
Asistent regie: Ioan Creţescu
 
Data premierei: 21 februarie 2014
Durata spectacolului:   1h 40 min
Stagiunea 2013 - 2014
 
Baronul - Alexandru Dobinciuc
Generalul - Gheorghe Frunză
Judecătorul - Marius Rogojinschi
Martin Rotwailler - Cezar Amitroaei
Un cetăţean onorabil - Mihail Donţu
Pictorul - Lunaticul - Sorin Ciofu
Directorul circului - Marinarul - Ion Creţescu
Otto von Schnautzer - Valentin Popa
Grefierul - Cazac I - Petruţ Butuman
Iohann - Radu Dragoş
Mutty - Irina Mititelu
Betty - Alexandra Vicol
Bătrânica - Andreea Moţcu
Regina Ecaterina - Lidia Uja
Lorelay - Sophia  Mititelu
Cazac II - Ioan Ciofu
 
Regizor Tehnic: Ioan Ciofu O Sufleur: Ecaterina Veringă O Sunet: Eugen Ipate O Lumini: Dumitru Cercel O Cabinieră: Rucxanda Cazacu O Peruchieră: Daniela Crăiniciuc O Maşinişti: Doru Bugeac, Marian Stancu, Florin Trincu, Ovidiu Andronic, Constantin Răileanu, Gheorghe Grădinaru
Pictori: Valentie Hăisan, Dan Ciornei
Croitorie: Valeria Benea, Valentin Moloce
Tâmplărie: Cătălin Văleanu, Atelier mecanic: Mihai Amarinei
Tapiţer: Marian Afilipoaei, Cismărie: Vasile Toma
 
Şef producţie: Ioan Cotruţă
Administrator: Dorel Hâncu
Marketing: Mariana Enea, Radu Neagu, Cezar Costin
 
Director artistic: Volin Costin
Director general: Traian Apetrei
 
Omul din lună
Baronul Munchhausen, după ce săvârşeşte câteva escapade spectaculoase pe bătrâna Terra, se avântă într-o călătorie mirobolantă pe Lună. Se întoarce de acolo cu impresii şi poveşti care îi pecetluiesc definitiv numele: mincinosul, lăudărosul, trăsnitul, nebunul... Pe scurt - Munchhausen. Ba şi mai mult, doctorii botează o boală psihică cu numele lui. Aşadar, dacă un om visează cu ochii deschişi, vede lumi nevăzute, stă "la un pahar de Xerex cu bătrânul Shakespeare în ceţoasa Londră", are o întâlnire de gradul 0 cu Vulcan, în fundul Pământului, sădeşte în fruntea unui cerb un frumos pom doldora de cireşe, utilizează ghiuleaua ca mijloc de transport, are un roman de dragoste cu Marea Împărăteasă a Rusiei, face exerciţii filozofice sub îndrumarea lui Socrate - este un om... bolnav?
Eu l-aş numi mai curând... visător!
Nu întâmplător duiosul baron mincinos s-a născut în Germania. În peisajul gri-metalizat al rigorilor prusace, Munchhausen identifica o formă de protest inedită: visarea. În felul acesta dinamitează paşnica vieţuire a burghezului german, dar şi a celui francez, englez, italian, spaniol, ceh etc... Frica lui Munchhausen de a nu luneca în rutina cotidianului este obsesivă. Este în stare să refuze favoruri şi onoruri de teama de a se cantona într-o mizanscenă rutinardă şi păguboasă. Refuză să primească gradul de general în armata de pe lună, refuză să devină amiral în flota rusă. Adevărata menire a baronului este călătoria. Dar nu orice fel de călătorie. Baronul caută să se afle în miezul misterului, în vâltoarea evenimentelor, în prima linie de luptă. Iar soluţiile la problemele ivite sunt uluitoare dar şi pline de umor...
Fabulaţiile lui Munchhausen au un singur scop: îndemnul spre ieşirea din anonimat!
 
                             Ion Sapdaru,
                           februarie, 2014
 
Şi visele împing omenirea înainte!
 
Nu! Prin spectacolul pe care tocmai îl veţi avea sub priviri, regizorul Ion Sapdaru nu ne spune minciuni gogonate pentru a adormi copiii agitaţi ci, dimpotrivă, ne ia de mâini pe noi, spectatorii şi pe dragii săi actori şi ne urcă în lumea de dincolo, în lumea viselor. A viselor fără de care lumea înconjurătoare nu ar fi câtuşi de puţin ceea ce este acum! Pentru că lumea este împinsă înainte, înspre civilizaţie, între alte forţe, şi de puterea viselor! Chiar dacă visele - unele - au fost, la începutul începuturilor, atât de năstruşnice, atât de desprinse de concretul vieţii, încât păreau a fi mai degrabă, minciuni sfruntate, fantezii fără nici o legătură cu realitatea.
Da, lumea are nevoie, dincolo de cele concrete ale traiului de fiecare zi, de libertatea de a visa, de a construi elemente, situaţii, stări care, deşi depărtate de realitate precum Cerul de Pământ, acestea vor tinde ca, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, să devină chiar realităţi.
Capacitatea de a progresa este, într-o anumită măsură, condiţionată şi de capacitatea de a visa!
Cel puţin eu, în această "cheie" am privit propunerea regizorului Sapdaru: aventurile Baronului Munchhausen - aparent, minciuni sfruntate - au fost, în fapt, visele unei minţi sclipitoare!
Ulterior, pe seama Aventurilor Baronului s-au scris rafturi întregi de cărţi, dacă nu chiar biblioteci, întorcându-se pe toate feţele o observaţie: multe, foarte multe din aventurile Baronului Munchhausen - poveşti incredibile, vecine până la identificare cu minciunile cele mai sfruntate - s-au dovedit a fi, peste secole, previziuni care au căpătat contururile realităţii. Zborul până la Lună, insulele artificiale, materialele regenerabile - ca să iau în atenţie doar câteva din "minciunile " Baronului, sunt acum fapte absolut reale.
Dar, ceea ce împresionează dincolo de un amănunt sau altul, este tocmai acest mesaj: lăsaţi oamenilor libertatea de a visa! Numai aşa lumea va păşi înainte! Credeţi cu tărie în plăsmuirile cele mai fanteziste! Acestea se vor împlini, chiar dacă visul de la început părea a fi mai degrabă o minciună din cele de care nu s-a mai auzit vreodată!
Poftiţi în nacela baronului Munchhausen!
Vă invit să visăm împreună!
 
                                        Traian Apetrei,
                         director al Teatrului "Mihai Eminescu"