Balerinul Turbat

3

de Denis Panfilov

Adaptare text : Lucian Băleanu
Proiect realizat de Victoria Bucun și Mihail Donțu

Cu Mihai DonțuAFSIS balerinul turbat

 

 
 
[blockquote]Mihail Donțu, actor și regizor în spectacol:
“Dacă mi se va mai oferi o șansă, o s-o iau iarăși de la capăt”
Înainte de orice, doresc să-i mulțumesc Victoriei Bucun! Îi mulțumesc pentru aceea că mi-a adus în atenție  acest text, dar și pentru sprijinul artistic și moral pe  care mi l-a acordat în depășirea greutăților  ivite!  Mulțumesc  și  tuturor celor din teatru care m-au lăsat să lucrez într-o deplină libertate!
    Povestea spectacolului se referă la viața unui artist, fie că  este vorba de un cântăreț de operă, de un balerin, de un actor. Cele “spuse” în spectacol sunt valabile chiar  și pentru un contabil sau un director de firmă. Foarte mulți oameni își vor regăsi în acest text o parte din trăirile lor!
    Tema este, cumva, tragică. Dar eu am făcut loc unei viziuni care, pe lângă tragedie, are și momente comice. Nu-i vorba nici de o plângere prelungă. Viața este și o comedie.
    În general – și asta vreau să spun prin acest spectacol – noi ne complicăm inutil  viața. Tot ce mi s-a întâmplat în viață a fost din vina mea și numai a mea. Că n-am fost atent. Toți greșim! Fiecare om, fiecare suflet, greșește!
    Da, există și un destin dar există, spuneam, și greșeli absolut pesoanele. Dar peste toate, domină speranța: dacă mi se va oferi iarăși o șansă, o s-o iau de la capăt!
     După lectura unui astfel de text- text care este adus pe scenă în premieră națională – văd lumea cu alți ochi. Gândesc altfel! Am învățat să-mi cer scuze. Am învățat că pentru a fi respectat, trebuie ca mai întâi tu să-l respecți pe celălalt!
Mihail Donțu, actor, regizor
    Născut în Basarabia în 1973, Mișa a terminat Facultatea de regie teatru la Chișinău, apoi Facultatea  de teatru – secția  păpuși – marionete – actorie teatru dramatic – la Iași. A  venit în Teatrul “Eminescu” în 1999, debutând în spectacolul „Mafia oamenilor energici”, în regia lui Ion Sapdaru. Și- a trecut în palmares regia unor spectacole cu priză la public: “Conu Leonida față cu reacțiunea ”- regie și rol principal masculin, ‘Ursul”,” Oameni ai nimănui”,” Cerere în căsătorie”, iar la Teatrul de Copii și Tineret “Vasilache” :” Capra cu trei iezi”.
    Una din opiniile lui Mișa  după ce a împlinit 40 ani:” Viața este frumoasă, doar că singuri ne-o complicăm și ne-o urâțim!” Și încă o cugetare marca Mișa:” Pentru toate relele care ni se întâmplă, vinovați suntem doar noi! Noi și nimeni  altcineva!” Se pare că Mișa a învățat, într-adevăr, câte ceva din viață!...[/blockquote]