Întoarcerea de acasă

 

INTOARCEREA DE ACASĂ
de Ștefan Caraman

cu: Andreea Moțcu
regia: Silvia Răileanu
scenografia: Mihai Pastramagiu
voce autor: Bogdan Horga
Interzis sub 18 ani

 

O piesă despre nevoia de curaj

Născută în Basarabia, școlită întru teatru la Chișinău – specialitatea – regie teatru – Silvia Răileanu a și împlinit 18 ani de când se află în Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Silvia Răileanu face parte din categoria – nu prea numeroasă, din păcate – a celor care mereu au ceva important de spus. Cu o expresie la modă acum, Silvia Răileanu este o… neliniștită! Se înțelege, în sensul bun al lucrurilor.

De când cu pandemia, Silvia Răileanu a și gândit un antidot, mă rog, un „vaccin” care, cel puțin în cazul ei, dă rezultate bune. Silvia a „construit” încă un spectacol. Un spectacol după toate regulile vremii: cu actori puțini la număr, un spectacol care să poată fi jucat oriunde, bineînțeles, cu spectatori distanțați fizic.

Ce ne „spune” Silvia Răileanu în acest rând?

„Dacă ne deosebește ceva ca oameni, acel „ceva” este curajul! Curajul de a povesti, de a împărtăși… exact așa cum ai devenit după întâmplări sau întâlniri mai mult sau mai puțin fericite… Curajul de a-ți trăi viața, până la urmă, frumoasă și urâtă în același timp, tandră și cinică… Dar viață!

În concluzie, trăiți-vă viața așa cum e! Curaj!”

 

„Trăiește-ți clipa!”

Andreea Moțcu este actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” din anul 2003. Ieșeancă prin naștere, absolventă a Facultății de Teatru din Capitala Moldovei, Andreea Moțcu iubește în aceeași măsură toate rolurile pe care le-a jucat în cariera de până acum, cu o undă sentimentală mai specială pentru „Moartea” din „Ivan Turbincă”, rol care, vorba regizorului Ion Sapdaru, îl va juca până la pensionare.

Despre construcția actoricească din acest spectacol, Andreea Moțcu a spus:

- Spre deosebire de actrița pe care o interpretez acum, actriță care a avut o copilărie dificilă, eu am avut un început de viață fericit. Încă de pe la patru ani știam că voi fi actriță.

Personajul principal din spectacol este o fată traumatizată, lipsită de noroc. O vreme, ea chiar a crezut în steaua ei, dar cam degeaba, până la urmă. Singurul ei noroc a fost acela că a rămas în viață. De fapt, ea doar supraviețuiește, nu trăiește!

Actrița pe care o interpretez reprezintă pentru mine și un riguros și complex test profesional. E un rol de actorie adevărată.

Prin acest personaj, eu sugerez publicului să-și trăiască viața cu curaj maxim. Să-și trăiască fiecare clipă. Altfel, ne tot legăm de trecut, ne gândim la viitor, dar uităm, nu mai apucăm să trăim azi, acum, aici!