Portugalia

Portugalia

de Zoltan Egressy

premiera pe 8 și 9 februarie 2020

Regia Vladimir Anton

Răzvan Amitroaei – asistent regie

Victoria Bucun - coregrafia

Scenografia Gelu Rîșca.

 

Distribuție:

Alexandra Vicol – Fundă

Răzvan Amitroaei – Poreclă

Gheorghe Frunză – Cârciumar

Sorin  Ciofu – Sfeclă

Alexandru Dobynciuc – Preot

Bogdan  Muncaciu – Clamă

Gina Pătrașcu – Zamfirache - Femeia

Valentin  Popa – Satana

Alexandra Acalfoae – Soție


Oamenii nu au nume. Ei sunt porecle - Fundă, Sfeclă, Clamă. Toţi tânjesc după un altceva, după un altcineva. Dar nimeni nu face nimic pentru a-şi împlini visul.

Până când în satul lor de la marginea lumii poposeşte un tânăr scriitor. Care, spre surprinderea lor, este în trecere şi vrea să ajungă în Portugalia. Deodată, cătunul de la marginea lumii nu se mai află la marginea lumii. Obișnuitul se fisurează. Prin satul lor, așadar, se poate trece către un vis, către un loc mirific, necunoscut, un tărâm de poveste, unde marea se întâlneşte cu cerul, cu oameni fericiţi - chiar dacă uneori trişti.

Portugalia devine visul tuturor. Iar spectacolul este despre oameni obişnuiţi, cu oameni obişnuiţi. Cu umorul involuntar, cu situaţii comice care capătă, pe parcurs, conotaţii tragice, dureroase.

Regizorul Vladimir Anton a mizat pe interpretare, a mizat pe situaţiile comice din text, dar a reuşit să le combine fericit, astfel încât finalul să devină un tot, un joc pe placul publicului, un spectacol care, chiar dacă pare facil şi simplist, pune probleme şi readuce în atenţie lumea mică din satele uitate. Acolo unde o mică iubire ratată răstoarnă un întreg univers.

“Portugalia – este o comedie – poate amară uneori, veselă alteori, este o poveste în  care un om îşi descoperă sau redescoperă sensul, rostul vieţii pe parcursul unei întâlniri cu oameni foarte simpli, dintr-un loc de la capătul lumii!  Spectacolul este o pledoarie în favoarea curajului de a schimba cursul vieţii – atunci când aceasta se impune, o pledoarie în favoarea bucuriilor simple, care pot da consistenţă vieţii ce a devenit searbădă la un moment dat”, spune regizorul Vladimir Anton.

 

Media